Binnen een korte periode was Pokemon GO met een geheel nieuw concept razendsnel ontzettend populair geworden. Inmiddels lopen de gebruikers bij Pokemon GO wel af, maar het spel haalde de afgelopen maanden gemiddeld 3,5 miljoen euro per dag binnen. Toch zijn er tot op het heden nog geen bedrijven die het relatief makkelijk lijkende spel van de maker Niantic hebben gekopieerd. Er zijn een aantal redenen waarom het concept van Niantic nog niet is gekopieerd. Hieronder vertellen we er meer over.

De redenen

Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom het concept van Pokemon GO nog niet is overgenomen door andere bedrijven. Hieronder benoemen we enkele redenen.

  • Pokemon GO is een hype
  • Complexe technologie
  • Koppeling van virtuele beelden naar de smartphone is nog niet ver genoeg
  • Pokemon GO had direct al een zeer grote schaal bereikt

Pokemon GO was een hype die binnen enkele maanden plotseling opdook. Een hype als deze is niet zomaar over te nemen en de reden voor het tot stand komen van een hype is ook niet eenvoudig te benoemen. Hier kunnen talloze verklaringen voor zijn waar experts nog lange tijd over zullen blijven discussiëren. Het duurt altijd een tijdje voordat een hype overgaat en dat er weer plaats komt voor een nieuwe hype.

Pokemon GO is een uniek concept waarbij veel verder is gegaan in de technologie dan iets wat zo even na wordt gemaakt. De oprichter van Niantic, John Hanke heeft voorheen bij Google gewerkt en meegeholpen bij het opzetten van Google Maps. Bij het spelen van Pokemon GO wordt ook gebruik gemaakt van Google Maps. De Pokemon worden namelijk op deze manier op de kaart geplaatst, waarbij rekening wordt gehouden met talloze zaken, zoals het klimaat, bijzondere gebouwen, publieke plekken of het bodemtype. Er zijn nog veel meer zaken waar rekening mee is gehouden. Ook wordt er gebruik gemaakt van gegevens die afkomstig zijn van het eerder augmented reality spelletje Ingress.

Ook is augmented reality niet iets wat plotseling nu is doorgekomen. Pokemon GO is wellicht een succes, maar dat betekent niet dat dat voor alle games zo werkt. Volgens analist Patrick Walker zit er nog weinig beweging in om virtualiteit te mengen met de smartphone.

Tot slot had Pokemon GO vrijwel direct een enorme schaal opgebouwd aan verschillende spelers. Wanneer je als Pokemon trainer naar buiten ging om het tegen andere trainers op te nemen dan was dit geen probleem. Het zal niet even makkelijk zijn om ditzelfde principe met andere games te krijgen.