Pokemon GO komt vaak negatief in het nieuws. Zo zijn er veel klachten dat het een gevaarlijk spel is en daarom niet goed is voor kinderen of voor andere mensen om te spelen. Zo was er laatst chaos in Tokio door een zeldzame Pokemon die in de stad voorkwam. Dit zorgde er voor dat mensen massaal de straat op gingen om de Pokemon te spotten en de weg over gingen met gevaar voor eigen leven. Daarnaast hebben we laatst een artikel geplaatst waarin we de meeste klachten besproken. Niantic heeft namelijk veel klachten tegen zich lopen. De meeste gaan erover dat de account van mensen wordt geblokkeerd, terwijl ze er nog wel geld op hebben staan. Andere klachten gaan over problemen met verbindingen of drukte, overlast en vernielingen op bestemmingen.

Positief nieuws over Pokemon GO

Toch is er ook positief nieuws over Pokemon GO. Er werd namelijk bekend gemaakt dat er minder zelfmoorden zijn in Japan door Pokemon GO. Dit komt niet doordat het een ontzettend leuk spel is en mensen daarom meer zin in het leven hebben, maar het komt door een gebied waar veel zelfmoorden werden gepleegd. Bij de Tojinbo-kliffen aan de Japanse Zee werden namelijk vaak zelfmoorden gepleegd. Dit gebied stond bekend om het gebied voor mensen om zelfmoord te plegen. In 2015 bijvoorbeeld werden er maar liefst 150 zelfmoorden geregistreerd in dit gebied. De afgelopen 2 maanden werden er in augustus en september minder zelfmoorden gepleegd in dit gebied. Dit aantal viel een stuk lager uit. Aangezien Pokemon GO in juli uitkwam wordt dit als reden gegeven.

Die reden wordt ook onderbouwd. Yukio Shige is een ex-politieagent met zijn eigen zelfmoord preventie stichting. Volgens hem zijn mensen die zelfmoord willen plegen op zoek naar een rustige plek om zelfmoord te plegen. Voorheen was het gebied van de Tojinbo-kliffen een rustig gebied en een aantrekkelijke locatie voor mensen om een einde aan hun leven te maken. Op dit moment is dit gebied echter een locatie geworden met veel Pokéstops en daarom een interessante locatie voor Pokemon trainers. Doordat dit geen rustig gebied meer is, is het voor mensen geen interessante locatie meer om een einde aan hun leven te maken.

Het is goed om te zien dat het spel op deze manier ook positieve dingen in beweging brengt. Mensen kunnen op zoek naar zeldzame Pokemon en tegelijkertijd zorgt de game er voor dat mensen minder zelfmoord willen plegen.