In Nederland kennen we Kijkduin als de Pokemon locatie waar veel chaos voorkomt en waar bewoners veel over hebben geklaagd. Er komen veel zeldzame Pokemon voor die er voor zorgen dat Pokemon trainers massaal naar Kijkduin komen om de Pokemon te kunnen vangen. Echter heeft de vele overlast er voor gezorgd dat de gemeente Den Haag de maker van het spel, Niantic, heeft aangeklaagd. In België kennen we Lillo als een havendorp met ongeveer 35 inwoners die het slachtoffer zijn geworden van de Pokemon GO rage. In dit dorpje komen ook zeldzame Pokemon voor waar alle Pokemon trainers op af komen. In Lillo hebben ze echter andere maatregelen genomen om de onrust te verlichten. Hier hebben ze er voor gekozen om ’s nachts een spelverbod op Pokemon GO in te stellen.

Het spelverbod op Pokemon GO

De gemeenteraad van Antwerpen heeft enkele dagen geleden de beslissing gemaakt om een spelverbod in te schakelen tussen 22:00 uur in de avond en 7:00 uur in de ochtend. Hiervoor is een tijdelijk politiereglement ingesteld die tot eind van het jaar zal gelden. Op deze manier zal er gecontroleerd worden indien er op deze tijden geen Pokemon GO meer wordt gespeeld. Dit moet de bewoners van Lillo een gedeelte van hun rust weer teruggeven.

Pogingen om de overlast te beperken

Inmiddels loopt Lillo al meerdere maanden vol met Pokemon trainers die op zoek zijn om hun verzameling Pokemon uit te breiden. In Lillo komen veel zeldzame Pokemon voor. Dit veroorzaakte voornamelijk ’s nachts veel overlast bij de bewoners. Het bleek namelijk dat veel van de spelers ook alcohol met zich meebrengen die ’s nachts op zoek gaan naar de Pokemon. Om dit probleem tegen te gaan werden er al politiepatrouilles ingezet in dit gebied en werd er extra afval opgehaald.

Daarnaast werd er contact gezocht met Niantic om de Pokemon uit het gebied te verwijderen. Niantic heeft dit toegezegd, maar het is uiteindelijk niet gebeurt. Een avondklok vindt de gemeente geen goed idee. Daarom is er gekozen om het probleem op deze manier op te lossen door een tijdelijk politiereglement tot het einde van het jaar van kracht te laten zijn. Om er voor te zorgen dat het verbod ook daadwerkelijk nageleefd wordt zullen er controles worden uitgevoerd.