In de gemeente Den Haag was er al een lange tijd veel drukte vanwege Pokemon Go. Dit gebeurde voornamelijk in Kijkduin. Dat komt doordat er veel Pokemon te vangen zijn in dit gebied. De makers van Pokemon Go (Niantic) kunnen namelijk zelf bepalen waar welke Pokemon komen en de hoeveelheid van de Pokemons die ergens worden geplaatst. Op het scherm van de smartphone is door gebruikers vervolgens te zien waar de Pokemon zijn te vinden en kunnen ze worden gevangen. Er is gekozen om veel Pokemons te plaatsen in de gemeente Kijkduin.

De gemeente heeft Kijkduin eerder benoemd als de Pokemon hoofdstad van Nederland. Hier werd zelfs een paal geplaatst met daar een Pikachu op afgebeeld. Echter kwam er veel geklaag van bewoners en is er dus voor gekozen om maatregelen te gaan nemen. Als maatregel heeft de gemeente Den Haag een verzoek ingediend bij Niantic om minder Pokemon in Kijkduin voor te laten komen. Daarbij heeft de gemeente het liefst dat er in de avond minder Pokemon voorkomen in de duinen.

Mogelijke maatregelen

Het is niet zeker of er daadwerkelijk minder Pokemon in Kijkduin voor zullen komen. Tijdens het verzoek van de gemeente Den Haag waren er namelijk geen woordvoerders aanwezig bij Niantic en het bedrijf is nog niet op het verzoek ingegaan. Zover is het namelijk alleen nog mogelijk geweest om handmatig Pokéstops of Gyms uit de game te verwijderen door Niantic. Er is nog niet eerder een aanpassing gedaan aan de hoeveelheid Pokemon in een bepaald gebied.

Op dit moment worden er al verschillende maatregelen door de gemeente zelf genomen om de hoeveelheid Pokemon trainers te verminderen. Dit wordt gedaan om de bewoners van kijkduin tevreden te houden. Ook wil de gemeente niet teveel mensen in het natuurgebied die alleen Pokemon aan het spelen zijn. De Pokemon trainers worden tegengehouden door middel van hekken en prullenbakken.

Lillo in België

In een Vlaams dorpje Lillo loopt het nog verder uit de hand. Lillo is een dorpje met slechts 33 inwoners. Echter komen er soms duizenden mensen naar het dorpje om Pokemon te vangen. In dit dorpje zitten namelijk zeer zeldzame Pokemon die elke Pokemon trainer wel zou willen hebben. Daarom wil dit dorp een avondklok instellen om er voor te zorgen dat er geen overlast meer is in de avonden.